Više LGBTQ+ osoba ubijeno do sada ove godine nego u cijeloj 2016

Više LGBTQ+ osoba ubijeno do sada ove godine nego u cijeloj 2016

22.08.2017

 

Tek smo u osmom mjesecu godine, a prema izvještaju „Programa nacionalne koalicije protiv nasilja“ broj ubijenih LGBTQ+ osoba je već prešao cifru od cjelokupne 2016. godine.

Do ovog mjeseca, organizacija je izbrojala 33 smrtna slučaja LGBTQ+ u SAD-u koja su nastala kao direktni rezultat zločina iz mržnje, što prelazi brojku od 28 ubistava prošle godine, ako se izuzme 49 osoba ubijenih u Orlandu u noćnom klubu Pulse.

Prema Buzzfeedu, 15 osoba su bile trans* žene koje nisu pripadale bijeloj rasi, a 12 osoba su bili gej cis muškarci. Prema ovome, svakih 6 dana desi se zločin iz mržnje koji rezultira smrću, za razliku od 2016. u kojoj se dešavao svakih 13 dana.

Program nacionalne koalicije protiv nasilja nije mogao pripisati ovaj porast u zločinima samo jednom razlogu, navode da su na to mogle uticati socijalne mreže, medijska pokrivanja ovih zločina te jasnija identifikacija žrtava. Također, navode da bi mogao biti samo porast u zločinu uopšteno, što ne bi nimalo bilo izenađujuće s obzirom na ogroman broj neo nacista koji su se pojavili u zadnjih par dana na protestima.

„Bilo izazvano povećanom medijskom reportažom, povećanjem stope zločina ili neka kombinacija toga svega, mislim da ovo treba da bude poziv za buđenje u našoj zajednici, da zločin iz mržnje ne nestaje, da se ne smanjuje te da predstavlja simptome većih i dubljih problema u našem društvu koje još nismo riješili“ – Beverly Tillary, izvršna direktorica Projekta protiv nasilja u New York-u.

Potrebno je naglasiti da je izvještaj izašao nakon važnih promjena koje je napravio američki predsjednik Trump, kao što je isključivanje pitanja koja se tiču seksualne orijentacije i rodnih identiteta u Cenzusu za 2020. godinu.

Vanessa Panfil, profesor sociologije na Univerzitetu u Virdžiniji, kaže da porast zločina prati skorije događaje u kojima je LGBTQ+ zajednica diskriminisana, kao što je onemogućavanje trans* osobama da služe u vojsci, te je moguće da je pod uticajem homofobije i transfobije koje su oduvijek postojale ali su sada posebno izražene.

Izvor: jezebel.com

Prevela i prilagodila: Lejla Delalić