5 queer filmova iz 2017. godine koje morate pogledati

5 queer filmova iz 2017. godine koje morate pogledati

27.09.2017

Donedavno Vennov dijagram dobrih filmova i queer sadržaja se jedva uopšte poklapao, LGBTQ osobe da bi pronašle dobar prikaz sebe i svojih identiteta u filmu bi morale tražiti nadugo i naširoko da bi je pronašle, a kada, i ako bi je zapravo pronašle, morale bi objeručke prihvatiti filmove koji objektivno zaslužuju jako malo pažnje zbog svog (ne)kvaliteta. Ali, jako obećavajući znak da će se situacija i prikaz LGBTQ identiteta promijeniti je veliki priliv queer filmova na ovogodišnjem London Film Festivalu.

Zbog čega je bilo nemoguće uvrstiti sve filmove koji su imali queer sadržaj na jednu listu, te su filmovi od visokobudžetnih poput „Battle of the sexes“ ( Borba spolova) od Billie Jean Kinga, sve do niskobudžetnih indie filmova poput „Anchor and Hope“ (Uporište i nada) izbačeni iz finalne liste u kojoj je izabrano 5 najboljih queer filmova koji najviše zaslužuju vašu pažnju.

 

A Fantastic Woman (Fantasična žena)

S obzirom na veliki broj filmova i redatelja koji uporno zapošljavaju cis osobe da glume trans muškarca ili ženu, (Eddie Redmayne u “The Danish Girl“ je samo jedan od brojnih primjera) ovaj film Sebastiána Lelia, u kojemu je trans žena Daniela Vega zapravo glavna uloga, je trebao biti dašak čistog vazduha samo po tome što uopšte postoji, a kamoli da uspije kao jedan od najboljih u svojoj kategoriji. A uspio jeste, nakon premijere na Berlin Film Festivalu, u kritikama dobiva samo superlative.

Daniela Vega glumi Marinu, konobaricu i pjevačicu u noćnom klubu koja se mora boriti sa svojim tugovanjem te se u isto vrijeme suprostaviti sumnjama i mržnji partnerove porodice nakon njegove nagle smrti

Ovaj film bi mogao ući u historiju, jer bi Vega mogla postati prva trans žena koja je nominirana za Oskara.

Thelma

Dijelom paranormalni horor, dijelom romantična drama, Thelma od Joachim Triera, se poigrava sa paranormalnim moćima kao analogijom za efekat koji imaju opresivne vrijednosti na seksualnost mlade djevojke. Kada se glavnom liku, Thelmi počne sviđati vršnjakinja u isto vrijeme kada se počnu pojavljivati jaki napadi –  incidenti koje ona sakriva od svoje stroge i religiozne porodice.

U kritikama filma su se pominjale ključne tačke u zapletu, pa je film najbolje gledati bez čitanja kritika.

 

 

Call Me By Your Name (Zovi me svojim imenom)

Ovoj drami odrastanja, režisera Luca Guadagnina, se predviđa uspjeh sličan onom prošlogodišnje „Moonlight“, obje drame se bave sa delikatnim situacijama sopstvenog seksualnog osvještenja, a kritičari su naglasili kako su oba filma nadmašila i izbjegla etiketu  „gej kinematografije“, iako takva kritika smanjuje važnost queer sadržaja i doživljaja u filmu.

Zovi me svojim imenom prati mladića, kojeg glume Timothee Chalamet i Armie Hammer, koji živi u Italiji u 1980-ima, koji živi u roditeljskoj vili te se zaljubi u kolegu sa akademije. Počnite gledati film zbog skandalozne scene sa breskvama, a ostanite zbog hemije između dva glavna lika.

 

 

Princess Cyd (Princeza Cyd)

 

Kada radoznala i neustrašljiva tinejdžerka Cyd dođe u Čikago da  posjeti introvertnu tetku spisateljicu na par sedmica, njihova se dinamična veza odmah naruši, kako navodi režiser Stephen Cone, jer ona primjeti da se Cyd na isti način sviđaju i zgodni vrtlar i konobarica u kafiću Katie, u koju se Cyd eventualno zaljubi, te s njom započne romansu.

1222280

 

Saturday Church (Crkva subotom)

 

Četrnaestogodišnjak koji se bori sa spoznajom svog rodnog identiteta i seksualnosti pod budnim i strogim okom svoje tetke možda zvuči kao neka tmurna drama, ali je zapravo mjuzikl. Ubacujući sekvence fantazije i muzičkih numeri u krhki i otrovni zaplet postaje spektakl u kojemu Ulysess, glavni lik, pronađe spas kada slučajno naiđe na LGBTQ+ friendly crkvu u kojoj stvori prijateljstva i zaljubi se.

 

Izvor: dazeddigital.com

Prevela i prilagodila: Lejla Delalić