INTERVJU: Kako koegzistiraju feminizam i islam

INTERVJU: Kako koegzistiraju feminizam i islam

31.10.2017

Imali/e smo priliku razgovarati sa Nihadom Suljićem, jednim od autora/ki zbornika „Kada se sretnu feminizam i religija“, a koji je u svom eseju objasnio direktnu povezanost između feminizma i islama.

Svoj esej započinje izrekom, odnosno hadisom, koji govori da je obaveza svakog/e vjernika/ce da reaguje na svaku nepravdu kojoj svjedoči. Dalje kroz esej objašnjava da je ustvari feminizmom, kojeg mnogi/e vjernici/e smatraju grijehom, pravi metod za vraćanje onoga što je grijehom i nepravdom oduzeto ženi. Ali i dotiče se dijela vjere koji govori o jednakosti žene i muškarca pred Bogom, kako to on kaže, „Pred Bogom su jednaki i žene i muškarci, ali izgleda da pred ljudima nisu“.

Odakle potiče ideja za rad na ovom zborniku?

Rad na ovome eseju, odnosno zborniku, nastao je kao rezultat  ciklusa seminara  koje je organizirala TPO Fondacija Sarajevo, ali i mojom osobnom suradnjom sa profesoricom rodnih studija Zilkom Spahić  Šiljak.

Kako je izgledao proces izradnje ovog zbornika?

Proces pisanja naših eseja koji su kasnije uvršteni u zbornik su naši pisani zaključci i saznanja  o tome kako stvari na polju rodne ravnopravnosti  u religijskim zajednicama  kotiraju.  Sve napisano je  zapravo davno rečeno, mi smo samo na svoj način podsjetili na to.

Da li se i kako mogu povezati feminizam i religija?

Feminizam i religija su ne samo povezani nego i neodvojivi. Koliko god to  zvučalo kao oksimoron.

Kako se feministi i feministkinje različitih kultura ali i religija mogu potpomagati i kako koegzistiraju?

Zajednički cilj svih feministkinja i feminista je rodna ravnopravnost.  Cilj je jedan,  načini i interpretacije kako doći do istoga se razlikuju u nijansama. Nebrojeno mnogo primjera gdje feministi i feminstkinje dolaze iz različitih sredina, uvjerenja, stavova ali funkcionišu savršeno djelujući zajednički u svojim nastojanjima da promijene položaj žena u kojem se one nalaze. Jedini problem na koji sam ja naišao u svome skromnom aktivizmu jeste da ponekad određeni pojedinci feministi i feministkinje ne djeluju i ne oglašavaju se dovoljno kada su u pitanju muslimanke kojima se ne dozvoljava nošenje vela, nebitno da li on pokriva njihovu kosu ili lice. Smatram da bilo ko, ko se deklarira kao feminist-kinja ne smije praviti takve razlike.

Kao što smo već spomenuli/e, svoj esej ste započeli izuzetno bitnom izrekom (hadisom), koja govori o potrebi i bitnosti reagovanja na nepravdu.  Šta ustvari za vas znači nepravda i reagovanje na istu?

Svaki musliman i muslimanka Muhameda a.s doživljavaju kao krajne uzornoga čovjeka kojeg treba slijediti kako bi stekli božije zadovoljstvo ali i upotpunili svoju lijepu ćud kako se to navodi u predajama. Nepravda je sve što nekome oduzima određena prava sputava ga i diskriminira. Ona je velik pojam i prisutna je u svim sferama. Ono zbog čega sam ja upravo ovim hadisom započeo svoj esej jeste zato što on jasno bez imalo okolišanja uvjetuje vjerovanje time da se reaguje na nepravdu svake vrste, u suprotnom vjerovanje je upitno ili minimanizirano.

Kako je, po vašem mišljenju, došlo do čitavog novog tumačenja Kur’ana. Prema činjenicama koje ste iznijeli o svom eseju, u islamu muškarac i žena imaju podjednaka prava i odgovornosti, na koji način su muškarci preuzeli vjerske propise u svoju korist?

Tumačenje Kur’ana i nije tako novo. Islam je religija kojoj su nažalost kao načela pripisani i mnogi tradicijski, kulturološki i slični zakoni, a koji su zapravo u potpunoj suprotnosti s njegovim učenjem.

Ajete na koje sam se ja pozvao zagovarajući rodnu ravnopravnost ne može osporiti ni jedan iole razuman musliman muškarac.  Dajući sebi eksluzivno pravo na tumačenje božije riječi i zakona muškarci su iste tumačili na način koji njih prezentira kao superiorne, pa su samim tim žene stjerane na marginu. Narodnim jezikom rečeno muškarci su kroz povijest skoro uvijek  imali tu sklonost ka dvostrukim moralnim aršinima.

Ako nam rodnu ravnopravnost garantuju islamski propisi, a kako to navodite u svom eseju, gdje je su oni u praksi?

Neka moj odgovor na ovo pitanje bude jedan mali dio iz moga eseja „Islam ne diskriminira ženu,  ali muslimani  itekako da…“     Mi se trudimo mijenjati takvo stanje odnosno praksu.

Kako se može feministički interpretovati bračna zajednica i jednakost unutar nje? Jesu li muškarac i žena doista ravnopravni u svim sferama, dijele li kućni rad, odgajateljski rad, emotivni rad, pravo na uspjeh na poslovnom planu itd?

Mnoštvo je ajeta koji naglašavaju da se muškarac i žena, vjernik i vjernica razlikuju isključivo po bogobojaznosti i to je glavna platforma svih odnosa pa tako i bračnih. Poslanik kao uzor i savršen primjer je svojim djelima najbolji pokazatelj za to. Navest ću nekoliko detalja u vezi s tim. Nikad nije tražio da mu se doda čak ni čaša vode, šio je svoju odjeću, pospremao kuću i  ravnopravno učestvovao u svim poslovima i obavezama  skupa sa svojim suprugama i kćerkom.  Prepoznajete li u ovome današnje muškarce muslimane. Pa i ne baš zar ne?!

Koliko rodno zasnovano nasilje utiče na muškarca u islamu?

Nasilje svake vrste je strogo zabranjeno u islamu.  Iako je danas naša religija prikazana upravo kao religija nasilja, ono bez obzira koje vrste je zabranjeno.  Allah u jednome ajetu upozorava ljude da je On sam sebi zabranio nasilje upozoravajući ih time na štetnost i pogubnost istoga.

Ko smo mi da sudimo? U svom eseju iznosite jako bitnu činjenicu, da smo pred Bogom svi i sve isti i iste, ali ne i pred ljudima. Prema kojem propisu mi možemo suditi jedni/e drugima i podištavati ličnosti drugih i drugačijih od nas?

Ni jedan propis ne dozvoljava čovjeku da sudi drugome čovjeku za dužnosti  i obaveze prema Bogu.

Svako nipodaštavanje ili ponižavanje je grijeh nemjerljive veličine.  Približit ću Vam to kroz jednu predaju.  Bilježi se kako je Aiša, radijallahu ‘anha, rekla Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve sellem, za Safiju, radijallahu ‘anha:

“Vidi Safiju!” – aludirajući na njen mali rast.
Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, joj reče: “Ne ogovaraj je!” Aiša na to reče: “Rekla sam samo ono što jeste.” Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, reče:
“Rekla si takve riječi, koje kad bi se prosule u more, zamutile bi ga.” (Tirmizija)

Kako se islamska kultura, danas, odnosi prema LGBTIQ zajednici? I kako u tom slučaju osoba može pomiriti svoj seksualni identitet sa vjerskim?

Islamska kultura na čelu sa njenim liderima i predstavnicima nije još uvijek intelekualno,  hrabra, zrela, pa slobodno ću reći ni sposobna  da se pozabavi svojim jasnim stavom o LGBTQ zajednici.  No vjerujem da će prije ili kasnije morati ozbiljno da se pozabavi tim pitanjem, odnosno odgovorom kojeg svi željno očekujemo od naših duhovnih vođa, a da to pak nije samo prijetnja vatrom.

Kako se kultura drugih religija, prema vašem mišljenju, danas odnosi prema LGBTIQ zajednici?

Kako su mi ove narodne fraze drage, opet ću jednu iskoristiti kao odgovr. „Sve je to u pet deka. „

Sve dok su se pripadnici bilo koje religije spremni nasiljem obračunavati sa ljudima drugih svjetonazora i orjentacija to jasno pokazuje kakvo je stanje unutar te religijske zajednice te kakva klima vlada unutar iste.

Na samom kraju eseja u zaključku kažete da vjernici i vjernice ne smiju biti pasivni i pasivne, već da su dužni/e mijenjati stvari oko sebe. Kako vjernici i vjernice mogu promjeniti stvari oko sebe ali i u svojoj religiji kroz sam feminizam?

Prosto. Istinski slijedeći božiju riječ, istinski slijedeći praksu božijega poslanika.  A što se tiče samog stava o feminizmu, zatim položaju prava i žene u islamu umjesto slijeđenja kolektivne predrasude svim muslimanima i muslimankama bih preporučio da odgovor traže u prvome islamskome imperativu „Uči, čitaj…“

Za kraj ostavljamo pitanje, kako naši/e čitatelji/ke mogu doći do ovog zbornika?

Svi zainteresovani/e zbornik mogu pronaći na web stranici TPO fondacije.

 

Razgovor vodio: Admir Adilović

NAPOMENA: Stavovi izrečeni u tekstu ne izražavaju nužno stavove Tuzlanskog otvorenog centra.