Metal pjevačica je prva autovana trans žena u zakonodavnoj vlasti SAD-a

Metal pjevačica je prva autovana trans žena u zakonodavnoj vlasti SAD-a

11.11.2017

 

Napokon neke lijepe vijesti. Historiju je ispisala Danica Roem, demokratska kandidatkinja ,za koju je prije par dana proglašeno da je osvojila mjesto u Virdžinijskoj Kući Delegata (VKD). Ovo je cool iz  više razloga.

Kao što je Noisey-eva Kim Kelly istaknula, Roem „ne samo da je prva trans osoba koja se kandidirala za VKD, nego i prva članica metal benda koja je to uradila“. A sada je prva trans osoba (i članica metal benda) koja je izabrana za državnu predstavnicu naroda u Virdžiniji. Što je premoćno.

Što čini ovu stvar još boljim, Roem, u procesu razbijanja barijera ostavila je republikanca Roberta G. Marshalla bez mjesta u Kući Delegata. Roberta, koji je napisao zakon, koji u slučaju odobravanja od strane Senata, bi natjerao trans osobe da koriste javne zahode prema rodu pripisanom pri rođenju, a ne njihovom pravom rodu. Zbog čega je ova pobjeda Roem još slađa.

Kao što Washington Post prenosi, Roem je u utorak navečer rekla:

„Diskriminacija je razlog za diskvalifikaciju. Ovdje se radi o ljudima iz trinaestog distrikta, koji odbacuju strah, taktike, odbacuju fobije. Ovdje se radi o slavljenju sebe zbog onoga što jesi.“

AKA karma je brutalna, a progres i napredak zvuče kao trash metal.

Priredila: Lejla Delalić