TANKA: “Jako nam znači doći ponovno u Tuzlu”

TANKA: “Jako nam znači doći ponovno u Tuzlu”

01.03.2018

Tuzlanski otvoreni centar će 02. i 03. marta po treći, a po drugi put uz podršku Grada Tuzla, organizovati Međunarodni festival queer filma Merlinka u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli. Ovogodišnja festivalska selekcija promovisati će ljubav prema partnerima/kama, djeci, roditeljima, životu i umjetnosti. U ponudi će biti  četiri najnovija i nagrađivana filma, kao i diskusija u kojoj ćemo sa gošćama i gostima Festivala razgovarati o zaljubljivanju i ljubavi, dok će večernji termini, kao i prethodnih godina, biti rezervisani za druženja, koktele ali i veliki party. Kompletan Festival će uljepšati i neformalno udruženje TANKA, čije/i će predstavnice/i biti zadužene/i za muziku i odličan provod.

Kako je nastalo (neformanlo) udruženje TANKA?

TANKA je nastala 2012. godine u Tuzli, inspirisana uličnom akcijom „tihi pride“ koja se desila u Sarajevu. Na početku se kolektiv više okreće uličnom aktivizmu i gerilskim akcijama, kreativnim radionicama i prikazivanju filmova queer i feminističke tematike. 2014 godine krećemo sa izradom odjeće te od tada dizajn postaje medij našeg izražavanja. Dizajniranjem kvir i feminističkih poruka i ilustracijama (plasiranim putem online platformi ili putem odjeće) uspjevamo povećati vidljivost nama bitnim socijlnim pitanjima.

U nazivu vašeg udruženja naglašen je queer idenditet i aktivizam. Koliko je on prihvaćen u današnjem BiH društvu?

Naš rad se mnogo veže za online platforme, tako da mogu jedino govoriti iz svog iskustva u tom polju. U dosadašnjem radu sam se susrela sa jako toplim ljudima koji cijene to što radimo, što je naravno mtivacija i za daljnji rad. Nažalost, pored zajednice koju smo okupili oko sebe, znaju se javiti i osobe koje ovakav način izražavanja smatraju pogrešnim.

Koliko su festivali poput Merlinke važni za tuzlansku zajednicu?

Po mom mišljenju su jako važni budući da ovakva dešavanja okupljaju istomišljenike/ice, te mislim da je jako lijepa prilika imati oko sebe punu prostoriju ljudi s kojima možemo razgovarati o kvir umjetnosti i kulturi.

Šta za TANKA-u predstavlja učestvovanje na ovakvom festivalu u Tuzli?

Budući da TANKA trenutno djeluje iz Sarajeva, jako nam znači doći ponovno u Tuzlu i učestvovati na još jednom Merlinka festu. U samim počecima, TANKA je bila jedna od organizatora Merlinke u Tuzli (pored Sarajevskog otvorenog centra), te nam je jako drago vidjeti da iz godine u godinu festival raste i privlači više posjetitelja/ki. Također kroz javne događaje imamo priliku upoznati osobe koje nas podržavaju u virtuelnom svijetu, što nam jako znači.

F1010024

Šta posjetitelji i posjetiteljke ovogodišnje Merlinke mogu očekivati od vas?

Ove godine smo pripremile novu kolekciju majica koje ćemo izložiti na festivalu. Više fotografija možete pronaći na našem IG(www.instagram.com/ultratanka) i Fb profilu(www.facebook.com/ultraTANKA). Pored toga smo zadužene i za muziku na partiju koji zatvara ovogodišnju Merlinku, tako da se nadam da ćemo se okupiti u što većem broju i da ćemo uživati.

Razgovarao: Admir Adilović