Države trebaju jače da se bore protiv homofobije, bifobije i transfobije

Države trebaju jače da se bore protiv homofobije, bifobije i transfobije

17.05.2018

Protekla godina je bila veoma teška za lezbejke, gej muškarce, biseksualne i transrodne osobe u Europi. U 2017. godini objavljeni su užasni izvještaji o ciljanom pravnom gonjenju osoba na osnovu njihovih seksualnih orijentacija, istinitih ili percipiranih, od strane državnih autoriteta. Na primjer, u Čečeniji, preko stotinu gej muškaraca (ili muškaraca za koje se smatralo da su gej) su uhapšeni, lišeni slobode ili oteti u periodu od februara do aprila 2017. godine. Čuvani su u nezvaničnim pritvorima, te su bili podloženi stravičnom tretiranju i ponižavanju. U Azerbajdžanu, nekolicina gej muškaraca i trans osoba je lišeno slobode, pripisali su im se razni prekršaji te korumpiranost, a tijekom svega toga su doživljavali fizičko nasilje i nasilno su im se radile razičite medicinske pretrage.

Ovo su samo dva ekstremna primjera toga koliko daleko zapravo mogu otići homofobija, bifobija i transfobija. Problem je veoma široko rasprostranjen.  Nažalost, u mnogim europskim državama svakodnevno se dešavaju incidenti koji sprječavaju LGBTI osobe da žive slobodan i siguran život, zbog predrasuda o njihovoj seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Ove situacije se moraju promijeniti, odmah. Državne institucije imaju obavezu da osiguraju da se LGBTI osobe tretiraju jednako sa svim ostalim članovima društva. Niko od nas ne može živjeti i uživati u našim slobodama i pravima ako nam ta sloboda i pravo uopšte nisu dodijeljeni svima.

Pozivam nacionalne autoritete svih članica Vijeća Europe da pošalju nedvosmislenu poruku da neće tolerirati napade protiv LGBTI osoba, te da će istraživati sve nasilne incidente protiv LGBTI osoba, kao i da će pravno goniti one odgovorne za te incidente. Državne institucije moraju uložiti više napora u borbi protiv homofobije, bifobije i transfobije u svom društvu.

Sva ljudska bića su rođena sa jednakim pravima i jednakim dostojanstvom. LGBTI osobe ne zahtijevaju nova i dodatna prava, samo potražuju ona koja imaju i ostali. Žele iste slobode i zaštitu kao i svaka druga osoba.

Stojim uz LGBTI zajednicu i LGBTI aktiviste/ice koji se bore svaki dan za svoja ljudska prava, za život bez nasilja i diskriminacije. Unatoč preprekama, došlo je do izvanrednih napredaka i pomaka u jako kratkom vremenskom periodu. Kao Povjerenik za ljudska prava, nastaviti ću da branim i promovišem jednaka prava za LGBTI osobe, te očekujem potporu i surađivanje od svih 47 država koje su članice Vijeća Europe. Zajedno možemo i hoćemo nastaviti raditi sa društvom, čineći ga otvorenijim, prihvatljivijim i ponosnijim na ljudsku raznolikost.

Izvor: www.coe.int

Prevela i prilagodila: Lejla Delalić