U Luksemburgu pisani zahtjev dovoljan za prilagodbu spola

U Luksemburgu pisani zahtjev dovoljan za prilagodbu spola

30.07.2018

Luksemburška komora izaslanika je glasala u korist zakona koji će pojednostaviti proces izmjene civilnog statusa za transrodne i interseks osobe.

Nova administrativna procedura, koja će zamijeniti postojeću, će omogućiti izmjenu spola i imena bez dodatnih stavki koje su do sada bile potrebne poput zdravstvenog uvjerenja, hirurške intervencije i/ili hormonalne terapije.

Zakon ima za cilj da prepozna na administrativnom nivou sposobnost samoodlučivanja osoba kojih se to tiče, odnosno da i administracija poštuje to da transrodne i interseks osobe najbolje znaju kako se one osjećaju i šta zapravo jesu – rekao je ministar pravde Félix Braz početkom mjeseca kada se ovaj zakon predstavljao članovima Parlamenta.

Tri stranke u vladajućoj koaliciji – Demokratska stranka (DP), Luksemburška Socijalistička Partija Radnika (LSAP) i Zelena stranka zajedno sa najvećom opozicijom – Narodnom Kršćanskom Partijom (CSV) i Lijevom strankom (déi Lénk) glasali su u korist donošenja zakona. Dok je Alternativna Demokratska Reforma (ADR) glasala protiv.

U tekstu zakona stoji da će pisani zahtjev i prilaganje određenih dokumenata biti dovoljno za izmjenu nečijeg spola i imena.

Brojni kriteriji koji postoje u trenutnoj administrativnoj proceduri kojima se „dokazuje“ spol u civilnom statusu osobe ne odgovara onom spolu s kojim se osoba identificira, zbog čega je bilo neophodno da se ista izmijeni.

Procedura će biti otvorena stranim državljanima koji su registrovani u Luksemburgu, te će biti dostupna i luksemburšanima koji žive izvan granica Luksemburga.

Oko 3,700 osoba će biti pogođeno s ovim zakonom, cifra se procjenjuje prema brojnim istraživanjima koja navode da je 0,7 % muškaraca i 0,6 % žena interseks ili transrodna osoba.

Izvor: luxtimes

Prevela i prilagodila: Lejla Delalić