Vrhovni sud Indije dekriminalizirao homoseksualnost

Vrhovni sud Indije dekriminalizirao homoseksualnost

06.09.2018

Vrhovni sud Indije je dekriminalizirao homoseksualnost u historijskoj odluci za LGBT prava.

Pet sudija koje se nalaze u Vrhovnom sudu je u četvrtak donijelo odluku da je 160 godina star zakon koji zabranjuje odnose koji su „neprirodni“ neustavan i diskriminirajući na osnovu seksualne orijentacije.

„Seksualna orijentacija je jedna od mnogih prirodnh fenomena“ rekao je sudija Dipak Mishra u svojoj odluci. „Bilo kakva diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije dovodi do kršenja osnovnih ljudskih prava.“

„Povijest duguje ispriku članovima zajednice za odlaganje osiguravanja njihovih ljudskih prava.“ Rekao je drugi sudija Vrhovnog suda Indu Malhotra.

Objava ove odluke je u četvrtak ujutro izazvala erupcije radosti iz skupine LGBT osoba i saveznika koji su se okupili ispred Vrhovnog suda. „U našu je korist!“ povikala je mlada devetnaestogodišnja djevojka Smriti koja je dobila poruku od novinara koji se nalazio unutar Vrhovnog suda. „Pozitivno je. Naravno, ostaje još dosta posla koji se mora obaviti ali je veliki korak naprijed!“ „Nismo kriminalci u sopstvenoj državi.“

Ritu Dalmia, jedna od pet LGBTI Indijaca/ki koji/e su stavili/e svoje ime na legalnu peticiju koja je uspjela u četvrtak, kaže da je opet napokon osjetila nadu.

„Polako sam se pretvarala u cinično ljudsko biće koje nije imalo povjerenja u sistem. Ali, iskreno ovo je stvarno opet pokazalo da smo na kraju, funkcionalna demokratija u kojoj još uvijek postoji sloboda izbora i govora.“ Rekla je Dalmia.

Ova odluka označava kraj borbe a legalizaciju homoseksualnosti u Indiji. Pokušavali su je legalizirati u 1994. i 2001. godini ali su bili neuspješni jer su sudije bile u dilemi te su slučajeve odugovlačili.

U 2009. godini, Visoki sud Delhija je ukinuo Stav 377 indijskog krivičnog zakona koji se odnosio na „neprirodne odnose“ odlukom da je neustavan, ali je Vrhovni sud tada pobio njihovu odluku četri godine poslije navodeći da je 160 godina star zakon koji se poslije povezao sa homoseksualnosti, koristio veoma rijetko – manje od 200 puta – te protiv  tako „male frakcije“ društva da se ne može smatrati neustavnom jer ne narušava ustavna prava Indijaca.

Aktivisti su bili šokirani odlukom te su se morali „pomiriti“ s tim da je tako veliki dio njihovog identiteta postao kriminaliziran u njihovoj državi, te kažnjiv sa doživotnom kaznom u zatvoru. „To je bila veoma iznenađujuća i čudna odluka“ kaže Mohan- advokat u Delhiju, koji je tražio da mu se navede samo prezime jer se boji stigmatizacije na radnom mjestu.

Kritičari zakona kažu da se Stav 377 koristio jako rijetko kroz sam sistem ali se često koristio kao taktika zastrašivanja LGBT Indijaca/ki, te da je mnogo doprinjeo njihovoj marginalizaciji kao i inhibiciji pokušaja da se bore protiv HIV-a/ AIDS-a.

„Stvar koja je promijenila sve je prošlogodišnja odluka o privatnosti,“ rekao je advokat Gautam Bhatia. „U augustu 2017. godine Vrhovni sud je donio odluku da je i privatnost jedna od ustavnih osnovnih ljudskih prava, te su po toj odluci zapravo zaključili da je odluka iz 2013. godine bila pogrešna.“

Dodaje i „Sudije su komentarisale potpuno nepovezan slučaj i zaključile da je pogrešan. Onog trenutka kada su to rekli Stav 377 je nestao, akone formalno onda idejno.“

Ova odluka legalizira ponašanja za koja Indijc/ke kažu da su bila prihvaćena u njihovom društvu i prije imperije Velike Britanije u Indiji, te anti-sodomističke zakone su uveli Britanci kako bi spriječili „nemoralnost“.

„Presretan sam!“ rekao je Harish Iyer, pisac i LGBT aktivista, „Pobijedili smo Britance! Opet!“  Pričao je i o budućim koracima za Indiju koje se tiču LGBT zajednice, usvajanja, surogat majki i dr.

„Ovo je kraj početka. Sada počinju mnoge druge bitke u kojima se moramo boriti.“

Izvor: Guardian

Prevela i prilagodila: Lejla Delalić