U Švicarskoj homofobija i transfobija ilegalna

U Švicarskoj homofobija i transfobija ilegalna

02.10.2018

Švicarska je promijenila svoj krivični zakon, što znači da osobe koje se ophode prema LGBTI+ osobama homofobno ili transfobno, odnosno osobe koje su homofobi i/ili transfobi će dobiti istu kaznu kao i rasisti/inje za svoja ponašanja.

Švicarsko Nacionalno Vijeće je glasalo sa 60 glasova protiv, 5 vijećnika je bilo suzdržano, a 118 je glasalo za izmjenu krivičnog zakona. Osobe koje prekrše zakon mogu dobiti i do 3 godine zatvorske kazne.

Mathias Reynard, koji je predložio izmjenu zakona je proslavio na Twitteru: „Pobjeda! 118 glasova naprema 60, sa 5 suzdržanih, Nacionalno Vijeće je prihvatilo moju parlamentarnu inicijativu protiv homofobije i transfobije! Veliki uspjeh za ljudska prava! Sada čekamo i odgovor Državnog Vijeća u decembru.“

Završio je svoj post saoznakom LGBT i sa emotikonom pride zastavice.

„Homofobija nije mišljenje, to je kriminal. Jedna od pet LGBTI+ osoba je pokušao/la izvršiti samoubistvo, pola njih do svoje 20-te godine. Ova pobjeda šalje snažnu poruku. Već sam zaprimio stotine reakcija.“ Dodao je Reynard.

Rene Schegg, generalni sekretar LGBTI udruženja ‘Pink Cross’ kaže: „Današnja odluka je veoma važan korak. Najvjerovatnije je da će se zbog nje Švicarska popeti u rang listi Internacionalne asocijacije LGBT osoba, gdje je trenutno na 22. mjestu iza Estonije i Mađarske.“

Reynard je potvrdio da će poslije ove pobjede pokušati uvesti jednakost brakova. Švicarka od 2007. godine nudi mogućnost civilnog partnerstva, ali istospolni parovi nemaju ista prava kao i heteroseksualni parovi kada su u pitanju porezi, prihodi, pristup klinikama za oplodnju, usvajanje i dr.

Izvor: gaytimes

Prevela i prilagodila: Lejla Delalić