SAD glasale protiv UN rezolucije koja osuđuje smrtnu kaznu za gej seks

SAD glasale protiv UN rezolucije koja osuđuje smrtnu kaznu za gej seks

15.10.2018

Sjedinjene Američke Države (SAD) su jedne od samo 13 država koje su glasale protiv rezolucije Ujedinjenih naroda (UN) koja osuđuje smrtnu kaznu koja se izricala za osobe koje su imale istospolnog partnera te za njihove seksualne odnose.

Iako je rezolucija prihvaćena sa 27 glasova za (od ukupno 47), SAD su se pridružile državama poput Kine, Iraka i Saudijske Arabije u glasanju protiv. Rezolucija je osuđivala „nametanje smrtne kazne kao sankciju za specifične forme ponašanja, poput blasfemije, preljube i istospolnog seksa“.

Također je osuđivala smrtnu kaznu protiv osoba sa „mentalnim ili intelektualnim poteškoćama, osoba koje su bile mlađe od 18 godina kada su počinile ‘zločin’, te trudnih žena“.

Osudom se iskazivala i „ozbiljna zabrinutost da se smrtna kazna za preljubu neproporcionalno nameće ženama“.

SAD su podržale dva propala amandmana koja je predložila Rusija, koja su navodila da smrtna kazna ne predstavlja nužno „kršenje ljudskih prava“ te da to nije forma mučenja, ali da može voditi ka tome „u nekim slučajevima“.

Sjedinjene Američke Države su također ostale suzdržane prilikom glasanja za amandman „suvereniteta“ koji je predložila Saudijska Arabija, koji je navodio da svaka država „ima pravo da razvija svoje zakone i kazne“.

Internacionalna lezbejska, gej, biseksualna, trans i interseks Asocijacija (ILGA) je označila ove amandmane kao pokušaj „umanjivanja značaja“ smrtne kazne.

Trenutno postoji 6 država u kojima se smrtna kazna koristi kao sankcija za osobe u istospolnim vezama, a to su: Iran, Saudijska Arabija, Sudan, Jemen, Nigerija i Somalija. Ovaj broj se povećava na 8, ako se računaju i teritorije koje su pod okupacijom ISIS-a. Tu se nalazi i 5 država kod kojih postoji ovaj zakon ali se u stvarnosti ne koristi.

Renato Sabbadini, izvršni direktor ILGA-e je rekao: „Nestvarno je pomisliti da na svijetu postoje stotine miliona ljudi koji žive u državama u kojima neko može izgubiti život samo zato što voli osobu istoga spola.“

„Ovo je historijski momenat gdje je međunarodna zajednica javno rekla da se ovi strašni zakoni jednostavno moraju ukloniti.“

Heather Nauert, glasnogovornica Bijele kuće u odjelu za vanjske poslove, poručila je: „Naslovi, izvještaji i članci o ovom slučaju su pogrešni. Kao reprezentativka SAD-a u Vijeću za ljudska prava pri UN-u, ožalošćeni smo tim glasanjem protiv rezolucije. Nadali smo se nekoj više izbalansiranoj i inkluzivnijoj rezoluciji koja bi bolje odražavala stav i poziciju država koje još uvijek koriste smrtnu kaznu legalno, kao što to rade i Sjedinjene Američke Države. SAD su glasale protiv rezolucije zbog većih zabrinutosti koje se tiču pristupa rezolucije u osuđivanju smrtne kazne u svim okolnostima, potražujući njenu aboliciju.“

„SAD osuđuje primjenu smrtne kazne kao sankcije za homoseksualnost, blasfemiju, preljubu i sl. Ne smatramo te činove prikladnim za kriminalizaciju niti za smrtnu kaznu, kao ni za druge zločine za koje je smrtna kazna zakonski dostupna u međunarodnom pravu.“

13 država koje su glasale protiv ove rezolucije su Botsvana, Burundi, Egipat, Etiopija, Bangladeš, Kina, Indija, Japan, Irak, Katar, Saudijska Arabija, SAD i Ujedinjeni Saudijski Emirati.

Rezoluciju je predložilo 8 država – Belgija, Benin, Kostarika, Francuska, Meksiko, Moldavija, Švicarska i Mongolija. Podržale su je brojne države širom svijeta uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo, Kongo,Kirgistan i Bolivija.

Izvor: The Indipendet

Prevela i prilagodila: Lejla Delalić