Brendon Urie iz Panic! At the Disco je panseksualan

Brendon Urie iz Panic! At the Disco je panseksualan

16.10.2018

„Oženjen sam za ženu, jako sam zaljubljen u nju, ali nisam nikada bio protiv ideje da budem sa muškarcem, jer se meni sviđaju osobe a ne spol ili rod.“ Urie je izjavio samo par dana nakon što je donirao 1 milion američkih dolara kako bi podržao mlade queer osobe u školama.

„Mogu se kvalifikovati kao panseksualac jer me stvarno nije briga za to, ako je osoba divna, onda je osoba divna. Ja samo volim ljude, ako ti je srce dobro i neiskvareno. Definitivno me privlače i muškarci.“

Panseksualna osoba se definira kao ona „koju privlače osobe bilo kojeg spola ili rodnog identiteta.“ (GLAAD).

Kako više ljudi posmatra seksualnost i rod kao spektar nego kao rigidnu binarnu strukturu i kategoriju, ovaj termin opisuje one osobe čija je seksualna orijentacija više fluidna i obuhvata sve osobe bez obzira kako se one identifikuju. Ili kako to Urie kaže: „Mene privlače osobe.“

Naravno, postoje preklapanja biseksualnosti sa panseksualnosti, no panseksualnost obuvata čitav spektar identiteta druge osobe.

Kako nastavljamo dalje učiti i razumijevati o rodu i seksualnosti, od izuzetne je važnosti da javne osobe poput Brandona kažu svoju istinu svijetu. Etikete se mogu koristiti kako bi se neke osobe učinile malima, često se koriste kao uvrede ali su veoma korisne i ljudima kako bi pronašli sebe, svoju zajednicu i kako bi se s istom povezali.

Priredila: Lejla Delalić