LGBTI zajednica u Indiji održala paradu prvi put nakon što je homoseksualnost dekriminizirana

LGBTI zajednica u Indiji održala paradu prvi put nakon što je homoseksualnost dekriminizirana

26.11.2018

Hiljade osoba je ponosno marširalo kroz ulice Delhija u nedjelju u sklopu prve parade ponosa nakon odluke Vrhovnog suda Indije koja je dekriminalizirala homoseksualnost.

Učesnici/ su uzvikivali „Dobili smo našu slobodu!“, mahali zastavama u duginim bojama i transparentima na kojima su stojale jasne poruke „Ljubav pobjeđuje“ te „Adios 377“ – referirajući na zakon koji je kriminalizirao homoseksualnost koji je poznat kao ‘Stav 377’.

Taj zakon je ukinut u septembru ove godine.

Organizatori parade ponosa kazali su da je ovo bio najveći marš od 2007. godine, kada je održana prva parada.

„Ovo je prvi put da ne marširamo kao kriminalci. Ljudi marširaju sa slobodom i bez tereta.“ rekla je Deepti, jedna od organizatorica parade, ispred organizacije ‘Delhi Queer Pride Grupa’.

Vrhovni sud je u septembru ukinuo ‘Stav 377’ – poznat i kao zakon ‘neprirodnih prekršaja’ – izazivajući emotivnu scenu na stepeništu suda.  Stav 377 uveli su Britanci 1861. godine, a za kršenje ovog zakona, LGBTI+ osobe bi dobijale do 10 godina zatvorske kazne. Nerijetko se ovaj zakon koristio za zastrašivanje LGBTI+ zajednice.

U 2009. godini, Visoki sud Delhija je ukinuo Stav 377 indijskog krivičnog zakona koji se odnosio na „neprirodne prekršaje“ odlukom da je neustavan, ali je Vrhovni sud pobio njihovu odluku četri godine poslije, navodeći da je 160 godina star zakon koji se poslije povezao sa homoseksualnosti, koristio veoma rijetko – manje od 200 puta – te protiv  tako „male frakcije“ društva, pa se ne može smatrati neustavnom jer ne narušava ustavna prava Indijaca.

Indija je sada jedna od 120 država koja je efektivno ukinula kriminalizaciju homoseksualnosti.

„Ova parada je o sreći, sreći i sreći. Trebaće da prođe još jedna generacija kako bi došlo do potpunog socijalnog prihvatanja, ali sada je faktor straha odstranjen, sada živim kao slobodan građanin.“ rekao je Deepanshu Goswami, dok su učesnici/e puštali balone u zrak.

Izvor: straitstimes.com

Prevela i prilagodila: Lejla Delalić