Obraćajući im se u željenom rodu,  drastično smanjujete prostotak suicida transrodne omladine

Obraćajući im se u željenom rodu, drastično smanjujete prostotak suicida transrodne omladine

24.01.2019

Koristeći odabrana imena i odgovarajuće rodne zamjenice transrodne omladine, može smanjiti njihove šanse da počine samoubistvo za čak 65 posto, navodi Journal of Adolescent Health.

U studiji u kojoj je učestvovalo 129 transrodnih i rodno nekonformnih mladih ljudi, oni koji su bili u mogućnosti da koriste svoje ime u svim situacijama s kojima su se susretali, imali su 71% manje indikacija teške depresije, 35% manje misli o samoubistvu, te čak 65% manje pokušaja samoubojstava od onih mladih ljudi koji nisu mogli koristiti svoje ime.

Ovi rezultati pokazuju pozitivan efekat upotrebe odabranog imena transrodne osobe na njihovo mentalno zdravlje, navodi autor studije Stephen T. Russell.

“Pokazali smo da što je više konteksta ili okruženja u kojima su trans mladi u stanju da koriste svoje ime, njihovo mentalno zdravlje se sve više poboljšava”, rekao je Russell. “Praktično je podržati mlade ljude u korištenju imena koje odaberu. To je pošteno i razvojno prikladno. “

Slične studije su dale slične rezultate. U studiji iz 2014. pod nazivom „Pokušaji samoubistva među transrodnim i rodno nekonformnim odraslima” koju je uradio Institut Williams, utvrđeno je da 41 % transrodnih osoba pokuša izvršiti samoubistvo u nekom trenutku života.

Priredila: Lejla Delalić