Merlinka u Tuzli: Svi/e pod istim krovom

Merlinka u Tuzli: Svi/e pod istim krovom

13.03.2019

Sada već odbrojavamo dane do početka Međunarodnog festivala queer filma Merlinka u Tuzli no.5. Tuzlanski otvoreni centar će,uz podršku Grada Tuzla i Sarajevskog otvorenog centra, 15. i 16. marta 2019. godine u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ po peti put organizirati festival Merlinka, koji je krenuo iz Beograda, a organizuje se još i u Novom Sadu, Nišu, Podgorici, Sarajevu i Tuzli. Merlinka se organizuje sa idejom promocije filmovakoji se bave LGBTI temama, ali i queer umjetnošću općenito. Ovogodišnja Merlinka u Tuzli, ponudit će nagrađivane filmove, promociju romana, radionicu, diskusiju i party koji će ove godine biti na novoj lokaciji i to u Jazz caffe-u Tuzla.

U petak, 15. marta, u Ateljeu „Ismeta Mujezinovića“, sa početkom u 14 sati bit će organizovana promocija romana Kristine Četković. „U svoja četiri zida“ je ujedno i prvi crnogorski lezbejski roman koji priča emancipacijsku priču o Teodori Plamenac koja prolazi kroz sito i rešeto crnogorske homofobne realnosti i kompleksnih lezbijskih odnosa. Sa Kristinom smo razgovarale/i o tome šta za nju predstavlja Merlinka i predstavljanje romana tuzlanskoj zajednici.

„Roman “U svoja četiri zida” je crnogorski lezbejski roman koji sam napisala sa namjerom da predstavim život LGB osoba u Crnoj Gori. Stoga mi je uvijek zadovoljstvo kada me kolege i koleginice iz regiona pozovu da knjigu promovišem kod njih. Na taj način, ne samo da “izlazimo iz svoja četiri zida” nego i van granica Crne Gore. Smatram da mi u regionu imamo iste izazove kada su u pitanju LGBTIQ prava i mnogi se u mom romanu prepoznaju bez obzira što ne živimo u istoj državi. Sa Selmom Kešetović sam se upoznala na Pride nedelji u Beogradu gdje smo, zajedno sa Dragoslavom Burzut, imale zajedničku promociju naših knjiga i otuda poziv koji sam vrlo rado prihvatila. Kada imam vremena i naravno, kada me pozovu gledam uvijek da se odazovem jer smatram da treba da bude mnogo više sadržaja za našu zajednicu, a posebno različitih kulturnih sadržaja. Merlinka mi je draga posebno zbog koncepta odavanja pošte tragično preminule transrodne osobe Vjerana Miladinovića. Promocija romana je mali doprinos borbi za naša prava i podrška ljudima iz regiona, i upravo zbog toga jedva čekam da se družimo u Tuzli“, rekla nam je Kristina.

Svečano otvaranje zakazano je za isti dan sa početkom u 19 sati, nakon čega će posjetitelji/ce imati priliku pogledati slovenski dokumentarni film „Odrastanje“redatelja Siniše Gačića i Dominika Menceja. A odmah po završetku prikazivanja filma bit će organizovan koktel i druženje za sve posjetitelje/ice festivala.

Drugi dan festivala, subota, započeti će radionicom “Traženje azila na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta” Sarajevskog otvorenog centra. Edukativna radionica održati će se u Ateljeu, a počinje u 12 sati, radionica obrađuje teme pravnih aspekta migracije i azila na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Već od 15:30 sati sve posjetitelje/ice očekuje otvorena diskusija „Feminizam za svako LGBT slovo“. U duhu Mjeseca ženske istorije i feminističke borbe, ovogodišnja Merlinka će imati diskusiju o tome kako se feminizam spaja sa LGBT identitetima. Jedna od gošći diskusije bit će Vladana Vasić, rukovoditeljica zagovaranja Sarajevskog otvorenog centra, stoga smo odlučile/i razgovarati s njom o tome kako ona posmatra sarajevsku, a kako tuzlansku Merlinku, te zašto baš Merlinka.

„Merlinka u Tuzli, podsjeća me na početke Merlinke u Sarajevu, tačnije na trud i rad aktivista/kinja da stvore siguran prostor za zajednicu da uživa u umjetničkom, kulturnom i zabavnom programu koji prikazuje identitete, izazove i teme koje su im bliske. Naravno i na težnju da se umjetnost koja prikazuje LGBTI teme približi javnosti i nađe svoje mjesto među ljubiteljima ovakvog programa bez predrasuda. Mislim da i jedna i druga Merlinka u tome uspijevaju, i da svake godine sve više postaju prostor gdje se građani/ke BiH upoznaju s različitostima našeg društva i shvataju da možemo svi živjeti “pod istim krovom”. Zato Merlinka!“ kazala nam je Vladana

Nakon diskusije, sa početkom u 17 sati, biti će prikazani kratkometražni, nagrađivani filmovi „Brak“, „Vafle“, „Sisak“, „Mathias“, „Obećanje“ i „Uspomena iz vode“ koji će posjetitelje/ice provesti kroz važne teme. Odmah nakon toga bit će prikazan i višestruko nagrađivani igrani film „Ja, životinja“ koji će ujedno i zatvoriti ovogodišnji peti Međunarodni festival queer umjetnosti i filma Merlinka.

Ovogodišnji, festivalski, party održati će se, sa početkom u 22h na novoj lokaciji, i to u Jazz caffe-u Tuzla. Za dobru atmosferu bit će zadužen DJ duo Neviste iz Mostara. O tome šta za ovaj duo predstavlja Merlinka, dolazak u Tuzlu ali i šta naši/e posjetioci/ke mogu očekivati razgovarale/i smo sa Marijanom Aničić, članicom dua Neviste.

„Za mene Merlinka predstavlja safe space za sve koji dođu, jer tu možemo biti ono što jesmo i osjećati se ugodno u svojoj koži bez straha od osude a to je meni osobno jako bitno jer inače nemamo tu privilegiju. Posjetitelji i posjetiteljice mogu očekivati more starih i novih hitova koje svi dobro znamo, od 80-ih, preko ikoničnih ranih 2000-ih do novijih pjesama. Nadamo se da će svi biti opušteni i spremni za šiz i da ćemo biti cherry on top na ovogodišnjoj Merlinki“, kazala nam je Marijana.

Vidimo se u petak, 15. marta u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ Tuzla!

Autor: Admir Adilović

 


Ovaj tekst je objavljen uz podršku Američke agencije za međunarodnu saradnju

(USAID). Stavovi izneseni u ovom tekstu ne odražavaju nužno stav Američke agencije

za međunarodnu saradnju (USAID) niti Vlade SAD-a, već isključivo autora/ice.