Umrla Soni Wolf: “”Njena poruka je bila jednostavna: ponosne smo što smo lezbejke. Glasne smo i ponosne. “

Umrla Soni Wolf: “”Njena poruka je bila jednostavna: ponosne smo što smo lezbejke. Glasne smo i ponosne. “

22.03.2019

Soni Wolf, osnivačica legendarnih “Dykes on Bikes”, čija je skupina motociklistkinja vodila LGBTI Paradu ponosa već četiri decenije, umrla je u 69. godini života.

Sonijina organizacija je izjavila da je Wolf umrla početkom u Daly Cityju, okružena prijateljima/cama.

Wolf, rodom iz Rhode Islanda, je služila u američkim vazduhoplovnim snagama tokom vijetnamske ere, preselila se u San Francisco 1970-ih. Njena prva vožnja s “Dykes on Bikes” dogodila se na Paradi ponosa u San Franciscu 1976. godine. Kada to nije bilo posebno gostoljubivo vrijeme za LGBTI prava.

“Čak i termin dyke – da li me zezate? – ljudi se ne bi usudili da to kažu.”, prisjeća se Tom Ammiano. “Preuzele su taj pogrdni naziv, počele ga koristiti i potpuno su ga razoružali od negativne stigme koju je nosio sa sobom. To je bio jedan od mostova ka heteroseksualnoj zajednici.”

Wolf je željela preuzeti “dyke” od svakoga ko je tu riječ koristio kao epitet, rekla je Brooke Oliver, prijateljica od Soni, te odvjetnica organizacije.

“Shvatila je da bi vožnja na Market Street-u sa 20 ili 25 žena koje prave buku na motociklima, ostavile dojam, i to se i desilo”, prisjeća se Oliver. “Njena poruka je bila jednostavna: ponosne smo što smo lezbejke. Glasne smo i ponosne. Grmile su niz Market Street i započele međunarodni pokret.”

Wolf je provela narednih 40 godina ne samo vozeći na vrhu Parade ponosa, nego i pomagajući u izgradnji ove organizacije širom svijeta. Pored gradova SAD-a kao što su Chicago, Minneapolis i Monterey, sada postoje Dykes on Bikes i na Islandu, Australiji i Engleskoj.

Mark Leno, koji se kandidovao za gradonačelnika San Franciska, što bi ga činilo prvim gej gradonačelnikom, rekao je da je Wolf bila uporna u svom zagovaranju LGBTI prava.

“Soni je bila sila prirode i moćna voditeljica koja je predstavljala primjer”, rekao je Leno. “Jako će nam nedostajati. Odaćemo joj počast tako što ćemo nastaviti tamo gdje je stala – bezuslovno davati našoj zajednici i boreći se za jednakost.”

Kao što Leno sugeriše, Dykes on Bikes je mnogo više od vožnje jednom godišnje na Paradi ponosa. Grupa takođe radi filantropski rad za LGBTI zajednicu i organizacije širom svijeta.

“Ona je ostavila trag hrabrosti i ponosa u LGBTI zajednici”, rekla je Kate Brown, bivša predsjednica grupe. “Poput puteva kojima se vozimo, naši životi uzimaju mnogo obrata i okreta. Zauvijek sam zahvalna za put koji je donio Soni u moj život.”

Ammiano, koji trenutno radi u Odboru supervizora državne zakonodavne vlasti San Franciska, je bio je jedan od nekoliko javno gej učitelja kada je grupa formirana. On kaže da su 1976. godine, prije nego što je Harvey Milk izabran za prvog otvorenog gej kandidata u Sjedinjenim Državama, Dykes on Bikes bile rani simbol osnaživanja.

“Bile su inspirisacija za mnoge druge osobe iz zajednice i za razvijanje drugih LGBTI organizacija “, rekao je Ammiano.

Ta inspiracija će se nastaviti u junu kada će Dykes on Bikes ponovo voditi, sada masivnu, LGBTI Paradu ponosa na Market Street-u, kao što to rade već više od 40 godina.

Sonia je izabrana od strane odbora za Paradu kao predstavnica za slijedeću Paradu ponosa. Iako neće biti tamo osobno, njen život će biti zapamćen 24. juna na javnom spomen-obilježju. U njenu čast uspostavljen je i memorijalni fond.

Prilagodila: Lejla Delalić