Zašto su seksističke šale opasne

Zašto su seksističke šale opasne

26.03.2019

Jedine osobe koje vjeruju da su svi muškarci nasilni jesu zapravo nasilni muškarci.

#NotAllMen argument je sveprisutan poput interneta, ili tastatura. . Provjerite komentare u gotovo bilo kojem online članku o nasilju muškaraca nad ženama i negdje u prvih deset naći ćete nekoga ko ljutito protestuje da nisu svi muškarci nasilni.

Ti komentari neće imati nikakve veze sa sadržajem članka i desiti će se čak i ako je pisac/spisateljica pokušao/la da spriječi takve komentare izričito navodeći da u članku samo govori o muškarcima koji su nasilni prema ženama i priznaju da se to ne primjenjuje na sve muškarce.

 

To je čudan fenomen, jer još nisam pronašla nijednog vjerodostojnog  pisca ili spisateljicu o muškom nasilju nad ženama koji zapravo tvrde da su svi muškarci nasilni. To me ne iznenađuje, jer je to dokazano lažna tvrdnja. Postoji samo jedna grupa ljudi za koje znam da u to vjeruju, a to nisu žene, feministkinje ili “ratnici socijalne pravde”. To su nasilni muškarci.

U nastavku sam sažela sva istraživanja, ali suština je da muškarci koji su nasilni prema ženama vjeruju da je to normalno muško ponašanje.

Ovi muškarci su rijetko nasilni prema svojim partnericama na javnim mjestima gdje obično budu nasilni s drugim muškarcima. To nasilje nad ženama se obično dešava kod kuće i gotovo nikada pred svjedocima.

Zbog toga im je veoma lako da vjeruju da nisu jedini koji to rade. Nasilni muškarac ne vidi da drugi muškarci zlostavljaju svoje partnere/ice, ali zna da ni oni ne vide njega, tako da svjedočenje nije ključ za vjerovanje da se to događa. Ponašanje jeste.

Muškarac koji vjeruje da je normalno reagirati nasiljem kada osjeća frustraciju, strah ili ljubomoru ne misli o sebi kao o odstupanju od normalnog. Nakon tog nasilja bi mogao izraziti žaljenje, ali i dalje misli o sebi kao normalnom čovjeku i vidi svoje nasilne radnje kao nešto što bi svaki muškarac učinio u istim okolnostima.

Kada čuje da se drugi muškarci šale o ženama i nasilju, on vjeruje da to misle. Kada su žene dehumanizirane ili označene kao kvočke, kurve i manipulatorke, on jača svoje uvjerenje da žene izazivaju nasilje nad sobom.

Bez obzira na to što bi „šala“ mogla značiti nekom drugom muškarcu, oni pojačavaju njegovu percepciju da svi muškarci koriste nasilje da bi kontrolisali žene.

Zato su seksističke “šale” toliko opasne. One neće pretvoriti muškarca koji se protivi nasilju nad ženama u nasilnika, ali one mogu potvrditi vjerovanje nasilnog čovjeka da svi muškarci čine ono što on radi, te stoga nije odgovoran za nasilje i ne treba se promijeniti.

Longitudinalno istraživanje koje je objavio Journal of Family Psychology pokazalo je da, iako je nasilje među roditeljima imalo značajan utjecaj na vjerojatnost da dječaci koriste nasilje kao odgovor na emocije kao odrasli, stavovi njihovih prijatelja u dobi od 16 godina imali su još jači utjecaj. Ovi rezultati su duplirani u mnogim drugim studijama i dokazuju da se loši stavovi prema ženama normalizuju i omogućavaju nasilje nad njima.

Ljudima može biti teško da shvate vezu između seksističkih “šala” i silovanja, ubistva ili nasilja nad ženama. Velika većina muškaraca koji čuju ili čak kažu seksističku “šalu” nikada neće ubiti ženu, ili biti nasilan nad njom, tako da veza nije odmah očigledna.

Jedino kada razumijemo više o načinu na koji su muškarci nasilni nad ženama i misaoni process koji mu omogućuju da postane i nastavi biti nasilan, onda shvatimo kako loši stavovi prema ženama podržavaju nasilje. Zato što nisu svi muškarci nasilni, ali nasilni muškarci i dalje misle da jesu.

Autorica: Jane Gilmore

Prevela: Lejla Delalić