Dan vidljivosti biseksualnih osoba: Dosta nam je pritiska da se “odredimo”

Dan vidljivosti biseksualnih osoba: Dosta nam je pritiska da se “odredimo”

23.09.2019

 

Svake godine se u svijetu na 23. septembar obilježava Dan vidljivosti biseksualnih osoba. Povodom ovog dana se još od 1999. godine organizuje niz prigodnih događanja koji podsjećaju na trenutačnu poziciju biseksualnih osoba unutar LGBTI pokreta.

Biseksualnost, kao seksualna orijentacija, podrazumijeva fizičku, emotivnu ili duhovnu privlačnost prema osobama različitog i istog spola. Radi se o širokom terminu koji uključuje mnogo različitih osoba: osobe koje privlače i muškarci i žene; osobe koje, uglavnom privlači jedan spol, ali ne isključuju privlačnost ka drugom spolu; osobe koje svoj seksualni identitet doživljavaju kao fluidan i promjenjiv; osobe koje posmatraju koncept privlačnosti “bez obzira na spol”, te su im drugi aspekti bitniji pri utvrđivanju privlačnosti.

Biseksualnost je često nevidljiva, pa je zbog toga isključena iz medija, gej i lezbijskih zajednica, istraživanja i zakona, pa su zbog toga biseksualne osobe svakodnevno izložene većem stepenu dvojake diskriminacije. O biseksualnosti se u društvu često priča kao o “prelaznom obliku” seksualnosti, pa se samim time biseksualne osobe često nalaze na margini, čak i unutar LGBTI zajednice.

Naša prva sagovornica govori o tome koliko je pojam “monoseksualnosti” štetan za biseksualnost, ali da se on često koristi kako bi se postojanje biseksualnosti negiralo. “U našem društvu je sve postavljeno kao binarno, svako ima svoju pretpostavljenu ulogu, seksualnu orijentaciju te normativ iz kojeg ne bi trebali/e ili smjeli/e da izlazimo, zbog posljedica koje ćemo imati u tom društvu. U trenutku kada izađem iz tog hetero normativa svrstaju me kao lezbijku. Da pojasnim, biseksualnu raju privlače osobe bez obzira na rod ili spol. Mislim da nam je svima i više nego dosta analiziranja i definiranja od strane drugih ljudi. Frustrira me nametnuta izolacija gdje mogu biti samo heteroseksualne ili homoseksualne orijentacije. Smatram da se ta “monoseksualnost” koristi kao način za negiranje validnosti biseksualnosti. Ja biseksualnost, osim kao dio svog identiteta, doživljavam kao vid protesta, protiv svega binarnog, protiv oštrih granica i predrasuda. Smatram da je bitno spomenuti da nisam javno autovana pa se nisam susretala sa mnogo slučajeva diskriminacije, a osobama kojima jesam aut su većinom i sami/e dio zajednice ili su saveznici_e, pa smatram da sam u tom pogledu privilegovana. Ja svojim identitetom prihvatam fluidnost osoba, onoga što možemo biti, voljeti i živjeti. Prihvatam sebe i druge onakve kakvi/e jesu.  Sretna nam sedmica ljudi!”, zaključuje Lejla iz Tuzle.

O tome da se od biseksualnih osoba često traži da se odrede kada je u pitanju seksualnost i budu ili heteroseksualne ili homoseksualne, govori Vladana Vasić. “Biseksualne osobe u BiH trpe odbacivanje i netrpeljivost heteroseksualne/cisrodne većine kada su u istospolnoj vezi, ili kada se bave aktivizmom za ljudska prava LGBTI osoba. Ovo odbacivanje direktno je u vezi s pretpostavljenom homoseksualnošću. Međutim biseksualne osobe isključivanje trpe i unutar LGBTI zajednice, gdje su, ukoliko su u heteroseksualnim vezama, osuđivane kako su se “uklopile u normu”, a ukoliko su u istospolnim vezama, onda da se “trebaju autovati kao homoseksualne”. U romantičnim vezama, biseksualnim osobama, konstantno se traži da se “odrede”, ili se preispituje njihova odanost partneru/ici i da li će ih ostaviti zbog drugog spola. Generalno, biseksualnost se posmatra kao “faza” na putu ka “konačnoj” hetero ili homoseksualnosti.”

Zašto je ovaj dan potreban biseksualnim osobama te zašto je termin bifobije bitno koristiti govori nam Alen iz Tuzle. “Odakle potreba za danom vidljivosti? je često pitanje koje se postavlja biseksualnim osobama. Činjenica je da mi, biseksualne osobe, nismo dovoljno vidljive u ovom društvu i da svakodnevno doživljavamo dvostruku diskriminaciju. Odbacivanje kreće odmah nakon autovanja, cijeli proces kreće sa različitim oštrim riječima tipa “Daj se odluči!”; “Ni ti ne znaš šta bi.”; “Pa zar nije logičnije da budeš hetero, bit će ti lakše” i sl.. O uspostavljanju kvalitetnog emotivnog odnosa nakon autovanja ne treba ni pričati. Često bifobija biva problem i glavna prepreka za ostvarivanje zdravog odnosa koji neće biti ispunjen različitim vrstama diskriminacija. Bifobija kao termin se često izbjegava i ne daje mu se dovoljno na značaju, bifobija postoji i realna je, svi_e smo je osjetili_e na svojoj koži prilikom autovanja. Bježanje od tog pojma potpomaže ideji o odbacivanju biseksualnog identiteta. Za kraj ću samo dodati  da smo mi ovdje, ovdje ostajemo i glasno ćemo se boriti protiv bifobije!”

LGBTI zajednica svakodnevno void bitke na različitim frontovima za osnovna ljudska prava, biseksualne osobe često ostaju po strani i u isto vrijeme bivaju uključene ali i isključene iz borbe. Zbog toga, sretan nam Dan vidljivosti biseksualnih osoba! Budimo ono što jesmo i glasno se borimo protiv mržnje!

Pisao: Admir Adilović

Ovaj tekst je objavljen uz podršku Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID). Stavovi izneseni u ovom tekstu ne odražavaju nužno stav Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) niti Vlade SAD-a, već isključivo autora/ice.