Izlazimo i izlazit ćemo

Izlazimo i izlazit ćemo

14.10.2019

Međunarodni coming out dan obilježava se 11. oktobra u svijetu, ali i u BiH. Taj je dan prvi puta proslavljen 1988. godine kada je pola milijuna LGBTI osoba sudjelovalo na demonstracijama za jednaka prava u Washingtonu i otada se obilježava diljem svijeta. Posljednjih nekoliko godina obilježava se i u zemljama regije. Ovo je dan kada obilježavamo tkzv. izlaženje iz ormara tj. spoznaju sopstvene seksualne orijentacije, rodnog identiteta i/ili spolnih karakteristika. Zato vam želimo sretan Međunarodni dan coming outa, neka vam svaki naredni bude izvan ormara i četiri zida.

Coming out je jako složen, težak i tjeskoban proces u kojem lezbijke, gej, biseksualne, transrodne ili interspolne osobe otkrivaju sebi, ali i drugima svoju seksualnu orijentaciju, rodni identitet i/ili spolne karakteristike. Ovaj proces nikada nema jedinstvenu formulu ili obrazac. Sama spoznaja identiteta ili izlazak iz ormara se može dogoditi u raznim okolnostima, ali i u raznim starosnim razdobljima života. Mnoge/i ovaj korak učine samostalno uz mnogo priprema i veliku kontrolu nad samim procesom, a ponekada LGBTI osobe budu dovedene pred neplaniranim izborom u koji ih dovodi određena vanjska okolnost.

Moramo priznati da se nametanje ovog procesa LGBTI osobama ne čini nimalo fer kada uzmemo u obzir činjenica se u heteronormativnom društvu, u kakvom živimo, heteroseksualne (strejt) osobe ne trebaju brinuti o ovom procesu. Njihova seksualnost se podrazumijeva zbog čega mogu da izlaze, vole i vjenčavaju se sa osobama suprotnog spola. LGBTI osobe, sa druge strane, nemaju tu privilegiju. Zbog toga se mnoge LGBTI osobe veliki dio života osjećaju uplašeno, zbunjeno ili zabrinuto

Sam proces autovanja kreće od sopstvene spoznaje ličnih identiteta, svaka osoba se prvo treba autovati sebi i prihvatiti svoj identitet u potpunosti. Zbog stalnog pritiska društva, velike diskriminacije i postojećeg neznanja ovaj proces biva mnogo teži no što se čini. Prilikom donošenja odluke o početku autovanja drugima strah biva presudan. Najveći strah biva onaj za fizičku sigurnost, ali onda dolazi i ogroman strah od osuda okoline i moguće diskriminacije ali i psihološkog nasilja. Podrška je sastavni dio osnovnih potreba svakog čovjeka, a koja se za heteroseksualne osobe podrazumijeva, dok  LGBTI osobe nemaju ovu vrstu podrške i konstantno se moraju boriti za istu. Često je upravo ova potreba za podrškom mnogo jača od svakog straha.

Različita istraživanja ukazuju na to da su LGBTI osobe ponosne na sebe i da im sam čin autovanja podiže samopouzdanje, ali i potpomaže izgradnju drugih identiteta. Živjeti bez maske na licu i izvan ormara daje poseban osjećaj zadovoljstva LGBTI osobama. Biti otvoren/a omogućava lezbijkama, gej muškarcima, biseksualnim, transrodnim i interspolnim osobama da razviju svoje ja, stvore pozitivnu sliku o sebi i unaprijede brojne aspekte svog života.

U septembru ove godine je i Bosna i Hercegovina napokon izašla iz ormara. Prisjetimo se da je 08.09.2019 godine održana prva Bh. povorka ponosa u kojoj je učešće uzelo oko tri hiljade osoba. Izlazkom iz ormara LGBTI osobe u BiH poslale su jasnu poruku da se tamo neće vratiti i da je Bosna i Hercegovina država svih njenih građanki i građana bez obzira na različitosti. Podrška koju je ova povorka dobila od javnosti ali i heteroseksualnih saveznica i saveznika ulijeva veliku nadu u budućnost našeg društva. Prkositi se heteronormativnom i izuzetno patrijarhalnom društvu je dosta zahtjevno i iziskuje mnogo hrabrosti i energije ljudi koji su stajali iza organizacije ovog događaja. Ovo je bio javan proces izlaska iz ormara koji itekako podsjeća na svu onu borbu, hrabrost i jakost koju iziskuje i proces ličnog autovanja. Čekajući narednu povorku dovoljno je samo poručiti da NISTE SAME/I a to smo dokazali i povorkom, podrška je tu iako je nekada nevidljiva ili tiha.

Za kraj vam još jednom želimo sretan Međunarodni dan coming outa, neka nam i svaki naredni bude izvan ormara i četiri zida. Budimo ono što jesmo jer ljubav pobjeđuje!

 

Ovaj tekst je objavljen uz podršku Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID). Stavovi izneseni u ovom tekstu ne odražavaju nužno stav Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) niti Vlade SAD-a, već isključivo autora/ice.

Piše: Admir Adilović