Dan sjećanja na žrtve transfobije: 3314 nije i ne smije biti samo broj!

Dan sjećanja na žrtve transfobije: 3314 nije i ne smije biti samo broj!

20.11.2019

Transgender Day of Remembrance (TDoR) je Međunarodni dan sjećanja na ubijene trans* osobe koji se obilježava 20. novembra. Ovaj dan, ali i sedmica prije TDoR-a ujedno se koristi i kako bi se podigla svijest šire javnosti o svakodnevnom nasilju kroz koje transrodne osobe prolaze u svojim zajednicama diljem planete.

TDoR je dan kada se sjećamo svih onih koje_i su bile_i žrtve ubistava, nasilja i brutalnih mučenja, zbog svog rodnog identiteta ili rodnog neuklapanja u binarne heteronormativne norme. Bitno je da ukažemo na to da žvimo u svijetu nasilja, a nasilje nad transrodnim i transeksualnim osobama gotovo uvijek prolazi neopaženo. Ne smijemo dopustiti zaborav priča žrtava nasilja, mučenja i ubistava trans* osoba.

Rita Hester je bila trans žena koja je ubijena u svom stanu, 28. novembra, 1998 godine u Allstonu-u, Massachusetts. Obilježavanje ovog dana 1999 godine započela je trans žena, aktivistkinja i zagovaračica prava trans* osoba Gwendolyn Ann Smith upravo u znak sjećanja ubijenoj Riti.

Prema „TTM Update Trans Day of remembrance“ kojeg izdaje Transgender Europe (TGEU)u , periodu od 01.10.2018. do 30.09. 2019. godine diljem svijeta ubijena je 331 trans* osoba, što je 60 više zabilježenih slučajeva u odnosu na prošlu godinu. No, kada sagledamo cijelokupnu situaciju postajemo svjesne_i da su to samo prijavljeni slučajevi. Šta je sa onima koji nisu prijavljeni ili koji su okarakterisani drugačije od onog kako ih treba nazvati – zločin iz mržnje. Dodatni problem predstavlja to što mnoge države diljem svijeta ubojstva trans* osoba nisu sistemski procesuirana, stoga je nemoguće dobiti pravu procjenu!

Stigma, nasilje i diskriminacija nad trans* osobama je stvarna i utemeljena diljem svijeta i čini dio strukturalne i konstantne opresija koja ih sprečava u ostvarivanu osnovnih ljudskih prava. Trans* osobe su svakodnevno izložene ogromnoj količini nasilja iz mržnje, uključujući mučenja, fizičko i seksualno nasilje ali i ubistva. Nemali je broj slučajeva gdje se nasilje vrši u kućama i od strane roditelja. U jednoj od zemalja, gdje je prijavljeno ubistvo nad trans*osobom, otac je do smrti tukao kćerku (trans* djevojku) jer ju je pokušao naučiti da se ponaša kao muškarac.

Za trans* osobe, vidljivost je ključna. Važno je napomenuti da svako može biti žrtva transfobije. Osobe koje se identifikuju kao trans* osobe, osobe čiji se rodni identitet ne uklapa u tipične binarne obrasce, na meti napadača su i osobe koje nisu dovoljno „muško“ ili dovoljno „žensko“. Nekad i sam izgled ili rodno izražavanje može biti povod za nasilje. Mi nažalost živimo u svijetu nasilja, i naš zadatak je da prekinemo taj krug. Da pričamo o transrodnosti, da osobe uvažavamo sa njihovim imenima i identitetima i da edukujemo druge.

Ovim putem želimo odati počast onima koji i koje više nisu sa nama. Odajemo im počast jer su bili i bile hrabri i hrabre da žive svoje živote uprkos društvu koje ih konsantno ugnjetava. Često se, ako pričamo o lokalnom kontekstu trans* osobe doživljavaju kao lokalne lude, što je za dosta trans* osoba bila krinka za golo preživljavanje. Takva je bila i S., koja je prije desetak godina brutalno ubijena u jednom naselju u Sarajevu. Niko nije pisao o tome, jer šta su oni_e znali_e sta znači biti trans* osoba. Ali ona je dobro znala ko je. Takva je bila i D. „lokalna banjalučka luda“.

Dužni_e smo odati posebno priznanje za hrabrost onima koji i koje se rodne ne konformiraju, koji_e se svakodnevno bore, koji_e nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti, neophodnim lijekovima, koji_e ne mogu da dobiju posao, koji_e moraju da se skrivaju i budu ono što jesu samo kada ostanu posve sami_e.

 

Naša borba nije prestala, tek je počela jer 3314 nije i ne smije biti samo broj! 3314 osoba u protelkih 20 godina je ubijeno iz mržnje i to ne smijemo zaboraviti. Svoju borbu nastavljamo i glasno vrištimo za one koji_e su nevidljivi_e i za one koji_e nemaju glasa da vrisnu.

Pozivamo vas da i vi simbolično obilježite ovaj dan paljenjem svijeće ili postavljanjem obilježja kao znak sjećanja #TDoR . I ne zaboravite, ako pogledate oko sebe sigurno poznajete jednu trans* osobu. Stoga reagujte na sve transfobne šale i na svaku vrstu nasilja kojem svjedočite. Samo zajedno možemo pobijediti ovu borbu!

Izvori: tgeu.org; soc.ba;

Pisao: Admir Adilović

 

Ovaj tekst je objavljen uz podršku Norveškog helšinskog kominiteta za ljudska prava i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške . Stavovi izneseni u ovom tekstu ne odražavaju nužno stav  Norveškog helšinskog kominiteta za ljudska prava i  Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, već isključivo autora/ice.