Petra De Sutter, trans žena, je zamjenica premijera Belgije!

Petra De Sutter, trans žena, je zamjenica premijera Belgije!

05.10.2020

Petra De Sutter je sada najviše rangirana trans političarka!

 

1

 

Petra De Sutter, članica Zelene stranke, je izabrana kao zamjenica belgijskog premijera. Zamjenica će osim izvršavanja te funkcije vršiti poslove i kao ministrica javnih poslova i poduzeća.

Belgija je 16 mjeseci bila bez formirane izvršne vlasti, ova novooformljena vlada će se sastojati od koalicije sedam stranaka.

Iskustvo De Sutterove kao doktorice i stručnjakinje za plodnost joj je mnogo pomoglo u aktivizmu i borbi za seksualno zdravlje, reproduktivnu slobodu i trans pitanja.

“Sinoć sam dala zeleno svjetlo za formiranje nove vlade kao i još hiljadu članova_ica, sada mogu učiniti sve što je potrebno za ponovno pokretanje naše države i raditi na novoj budućnosti svih Belgijanaca_ki zajedno s tom vladom!” De Sutter sinoć je tweetala nakon što je procurila vijest da je vlada formirana.

„Nevjerovatno sam zahvalna za povjerenje koje moja partija polaže u mene!“

Vladu, koju predvodi liberalni premijer Alexander De Croo, je prisegnuo kralj Philippe nedugo nakon njenog formiranja.

De Sutter je naglasila da je transrodnost samo dio njenog identiteta kao osobe i političarke. „Ne želim da me poznaju i gledaju samo kroz prizmu transrodnosti, to je samo dio mog identiteta. Imam mnogo drugih identiteta. Želim da ljudi pričaju o meni zbog mog rada, političke aktivnosti.“

 

Izvor: LGBTQNation